Geçmişten Günümüze Kadın Kütüphaneleri ve İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi

Fatmagül Berktay

Öz

Tarihi yapanların kadınlar ve erkekler olduğu herkesin malumu; ama tarihi yazanlar kadınlar olmadığı için onların çabaları, kaygıları, özlemleri tarihte pek az yer alır. En azından çok uzun bir süre böyle oldu. Bu yüzden de kadınların yüzyıllar boyunca verdikleri mücadelelerin sürekli kazanımlara dönüşmesi mümkün olmadı. Geçmişte yaşananların, çekilen acıların ve harcanan çabaların unutulmaması, sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için kalıcı bir belleğe ihtiyaç vardır. Kadınların dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kendi belleklerini oluşturmaları özgürlük mücadelesi açısından belirleyici önemdedir. Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadın tarihini araştırmak isteyenler için gerekli malzemeyi toplayarak, sürekli genişleterek ve kullanıma sunarak geçmişte harcanan çabaların boşa gitmemesine, büyükannelerimizin yapıp ettiklerinin ve seslerinin izinin sürülüp görünür/duyulur kılınmasına katkıda bulunurken aslında sadece kadınlar için değil, toplumun tümü için daha özgür bir gelecek inşa edilmesinin zeminini hazırlamaktadır.

Anahtar Kelimeler


Kadın kütüphaneleri; İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi; Feminizm.

Referanslar

Çakır, S. (1994). Osmanlı kadın hareketi. İstanbul: Metis.

Davaz, A. (Yay. Haz.). (2015). Kadın eserleri kütüphanesi ve bilgi merkezi vakfı 2016 ajandası. İstanbul: Artpres.

Mardin, A. (1992). Kapanış konuşması. Kadınların belleği: uluslararası kadın kütüphaneleri sempozyum tutanakları 8-10 Ekim 1991 içinde (ss. 140-142). İstanbul: Metis Yayınları.

Tekeli, T. (1992). Kadın eserleri kütüphanesi ve vakfı. Kadınların Belleği: Uluslararası Kadın Kütüphaneleri Sempozyum Tutanakları, 8-10 Ekim 1991 içinde (ss. 120-129). İstanbul: Metis Yayınları.

Wemple, S. F. (1985). Women in Frankish society: marriage and the cloister; 500-900. Pennsylvania: University of Pennsylvania Press.


Tam Metin: PDF

DOI: 10.24146/tkd.2017.15
x
##plugins.generic.fileValidation.errorTitle##